Prijavite rad na Smotru istraživačkih i inovacijskih radova učenika 2014

2014-04-15 in CIZ, News

Što je smotra istraživačkih i inovacijskih radova?

atomko_prijave2014Smotra je okupljanje učenika i njihovih mentora zbog druženja i prezentiranja istraživačkih ili inovacijskih radova koje su izradili tokom školske godine. Primarni cilj smotri nije natjecanje, nego prezentiranje svojih radova drugim učenicima i mentorima, ali i široj javnosti koja se na taj način upoznaje i sa znanošću i tehnologijom, kao i rezultatima istraživanja koje su izradili učenici. Povjerenstvo sastavljeno od znanstvenika i stručnjaka odabire nekoliko radova koji se ističu po svojoj kvaliteti, te ih tako javno pohvali i (ovisno o mogućnostima) nagradi. Smotra se sastoji od poster sesije gdje učenici u slobodnoj formi izlažu svoje rezultate, formalnog izlaganja gdje se pred komisijom radi kratko izlaganje nakon kojeg slijede pitanja i završne ceremonije 건강보험자격득실확인서. Samoj smotri prethode recenzije pisanih radova koje primarno služe davanju povratnih informacija učenicima kako bi unaprijedili svoj rad. Pogledaje kako je to izgledalo prošle godine (bila je limitirana samo na učenike Međimurja, dok se ove godine mogu prijaviti radovi iz čitave Hrvatske).

Kada se smotra održava?

Zbog nerazumnog zahtjeva AZOO-a da učenici ne smiju prezentirati svoje radove na smotrama prije državnog natjecanja (uvedenog zbog naše smotre održane prošle godine), smora će biti održana tek u subotu 24. svibnja 2014. godine. Mjesto održavanja je Centar za kulturu, Čakovec. Samoj smotri prethodi vremenski period u kojem je moguće prijaviti učenički istraživački ili inovacijski rad.

Što je to istraživački ili inovacijski rad učenika origin 8?

Kod istraživačkog rada učenici samostalno provode istraživanje (testiranje hipoteza) i pišu izvješće (rad) koje opisuje to istraživanje.

Kod inovacijskog rada učenici samostalno razvijaju ili unaprijeđuju razne uređaje, tehnološka rješenja ili pristupe.

Istraživački ili inovacijski rad izvodi se kroz principe znanstvene metode, te se faze izrade takvog rada mogu ugrubo opisati ovako:

Istraživački Inovacijski
1. postavljanje pitanja ili definiranje problema
2. postavljanje radne hipoteze i ciljeva 2. postavljanje radnih pretpostavki i ciljeva
3 애드 블록 플러스 다운로드. planiranje istraživanja i postupaka koji će se koristiti 3. planiranje promjena koje će izvoditi na uređaju ili ciljanoj tehnologiji
4. izvođenje eksperimenta, opažanja ili proračuna 4. izvođenje promjena ili redizajna
5. analiza dobivenih rezultata i usporedba sa sličnima već objavljenima
6. zaključci kao odgovor na prvotno pitanje
Korake istraživačkog ili inovacijskog rada učenici provode samostalno, a savjete im pružaju mentori. Rad može napraviti jedan učenik samostalno ili ga može izraditi skupina učenika. Za pojedini rad može biti jedan ili više mentora, s time da jedan od njih obavezno mora biti nastavnik u školi 심즈 4 무료 다운로드.

Tko se i kako može prijaviti na smotru?

Na smotru se mogu prijaviti radove učenika 7. i 8. razreda osnovne škole, te učenika srednjih škola. Prijave na smotru se rade putem on-line formulara i slanjem teksta rada koji mora biti oblikovan po predlošku koji se nalazi na ovim stranicama. Postoje tri kategorije u kojima se prijavljuju istraživački radovi:

  1. radovi učenika 7. i 8. razreda osnovne škole
  2. radovi učenika 1. i 2. razreda srednje škole
  3. radovi učenika 3.i 4. razreda srednje škole

I jedna kategorija za inovacijske radove:

  1. radovi učenika 1., 2., 3 다운로드. i 4. razreda srednje škole

Ako rad izvodi skupina učenika različitih uzrasta za kategoriju se uzima dob najstarijeg učenika. Radovi mogu biti iz bilo kojeg područja istraživanja (prirodoslovno, društveno, tehničko itd.) ili inovacija. Rad prijavljuje glavni mentor na istraživačkom radu. Prijava se vrši putem on-line formulara od 16.4.2014. do 8.5.2014. 5.5.2014., a sadrži ime i prezime svih mentora, njihove službene adrese, kontakt podatke mentora, naslov teme, sažetak teme, broj učenika uključenih u projekt, dobnu skupinu u kojoj projekt sudjeluje i u koju dobnu kategoriju se rad prijavljuje. atomko_prijave2014

Prijava se zaključuje slanjem teksta same radnje na adresu e-pošte [email protected]. Radnja se mora poslati najkasnije do 8.5.2014. 5.5.2014. i ukoliko je istraživačka, mora biti izrađena po predlošcima za osnovnu ili srednju školu. Nakon što zaprimimo radnju u roku od nekoliko dana bi Vam trebao stići odgovor da je radnja zaprimljena, ako se to ne desi molimo Vas da provjerite je li došlo do greške kod slanja e-pošte.

docPredložak istraživačke radnje za osnovnu školu docPredložak istraživačke radnje za srednju školu

Osim toga pozivamo Vas da se učlanite na ovu stranicu i uključite u aktivnosti u grupi Centra izvrsnosti iz znanosti, kao i da se pretplatite na e-Newsletter.  Pogledajte i kako su izgledale prezetnacije i radovi na prošlogodišnjoj smotri.

atomko_eduidea

Recenzije i komentari na radove

Nakon završetka roka za prijavu, radnje se šalju na neovisno recenziranje stručnjacima koji se bave područjem koje odgovara pojedinoj temi radnje. Recenzija radnje se ne objavljuje javno, nego se daje na uvid glavnom mentoru, koji je može podijeliti članovima tima uključenih u njezinu izradu (mentori i učenici). Radnje koje su prošle recenziju se objavljuju na ovim stranicama prije početka smotre. Molimo Vas da se pridržavate rokova prijave kako bi pravovremeno mogli pronaći stručnjake koji će radnju recenzirati i kako bi oni imali dovoljno vremena recenzirati radnju. Radnje koje nisu istraživačke ili inovacijske biti će odbijene.

Recenzenti će dati opisne komentare radnje za koje se nadamo da će Vam pomoći u tome da ubuduće unaprijedite svoja istraživanja i inovacije ili pišete još bolje radnje. Osim toga, svaka radnja dobiti će i kvantitativnu ocjenu koja pomaže povjerenstvu na samoj smotri u donošenju zaključka o najboljim radnjama. Radovi se neće rangirati pošto pokušavamo izbjeći formu natjecanja, a kvantitativne ocjene nisu javne, nego ih dajemo na uvid samo glavnim mentorima. Struktura tih ocjena je sljedeća:

Pisana radnja - 70 bodova Izlaganje na smotri - 30 bodova
Struktura i izgled radnje (prati li tekst izgled predloška, gramatička ispravnost, korištenje mjernih jedinica i znanstvenog nazivlja, je li pisano u jednostavnom i formalnom stilu) 9 Jasnoća prezentacije i logičan slijed (prezentirani su hipoteza/motivacija za radnju, mjerenja/opažanja/simulacija, rezultati i zaključak) 5
Sadržaj radnje (uvod sadrži opis problema, postoji pregled postojećeg znanja, mjerenje dovoljno dobro opisana da se mogu reproducirati, specifikacija korištene opreme/programa, mjerenja i rezultati imaju procjenu pogreške, korištene tablice/grafovi su uglavnom originalni, a ne iz drugih izvora, tablice/grafovi su razumljivi i dobro označeni, dane su sugestije kako se ubuduće može poboljšati radnja, zaključak navodi je li hipoteza dokazana (ili poboljšanje tehnologije uspješno) ili ne i zašto, zaključak opisuje što je naučeno) 10 Učenikovo vladanje tematikom (odgovori upućuju da razumije sadržaj radnje, zašto i kako je radnja sprovedena, te posjeduje potrebna predznanja) 5
Kreativnost (originalnost teze ili prijedloga inovacije, originalnost istraživačkog pristupa ili inovacije i originalnost analize podataka) 18 Vještina prezentiranja (učenik/ca pokazuje entuzijazam i samopouzdanje, gleda publiku tokom prezentacije i koristi poster kao pomagalo, sa sigurnošću odgovara na pitanja, vrijeme koristi optimalno) 5
Znanstveni/stručni pristup (jasnoća definicije problema i njegov opseg, korištenje znanstvene metode, opsežnost podataka koji podržavaju zaključke, korištenje literature) 24 Vizualni dojam postera (slova čitljiva i dovoljno velika, pozadina ne umanjuje čitljivost, slike i grafikoni čitljivi i bez previše detalja, tablice jednostavne i razumljivo opisane) 5
Opći dojam 9 Sadržaj postera (kratko i jasno opisani hipoteza/motivacija za radnju, glavna mjerenja/opažanja/ simulacija, najvažniji rezultati i zaključak) 5
    Ukupni dojam 5

Sudjelovanje na smotri

Uspješno prijavljene radnje sudjeluju sa izlaganjem na smotri 24.5.2014. Izlaganje se sastoji od postera i usmenog izlaganja. Povjerenstvo sastavljeno od znanstvenika i stručnjaka će procjenjivati kvalitetu izlaganja na smotri. Za sada imamo (načelno) dogovorene:

Za sudjelovanje na smotri potrebno je izraditi poster dimenzija 70x100 cm, koji služi za sažeto izlaganje rezultata istraživanja. Ukoliko imate financijskih problema oko putovanja do Čakovca ili tiskanja postera, kontaktirajte nas na [email protected] da probamo naći rješenje (nemamo financijskih sredstava za pokrit troškove svim sudionicima, ali možda uspijemo pokriti barem dio troškova onima kojima je najpotrebnije).

Usmeno izlaganje rada na smotri traje 10 minuta uz dodatnih 5 minuta koji se koriste za pitanja. Poster je obavezno pomagalo u izlaganju. Moguće je, ali nije obavezno, korištenje prezentacija na računalu.

Priznanja za najbolje radove

U svakoj od starosnih kategorija bit će dodijeljena priznanja za sljedeće kategorije uspjeha:

  • nagrada za nabolje prezentiran rad
  • nagrada za najsadržajniji istraživački rad
  • nagrada za multidisciplinarnost (radnje koje najbolje spajaju istraživanja iz više područja)
  • nagrada za najkreativniju inovaciju za inovacijske radove
  • nagrada publike - organizirat ćemo tajno glasanje za najinteresantniji rad po mišljenju publike putem jednostavnih anketnih listića koje će svatko dobiti prilikom dolaska na smotru.

Organizatori smotre radova i kontakt za upite

Smotru učeničkih radova suorganiziraju:

Smotru je financijski podržalo:

  • Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, kroz svoj program podrške projektima u području popularizacije znanosti

Za dodatne informacije i pomoć oko prijava i sudjelovanja na smotri možete se obratiti Ivanu Novoselu (ISZD) na adresu e-pošte [email protected] ili na broj telefona 098 885 258.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.